Affaldssortering med en køkkenkværn

 

Mindre affald

Kom hurtigt af med organisk affald lige dér, hvor du tilbereder maden.

Ren vask og køkken

Slip for madrester i bunden af vasken og en lugtende skraldespand.

Færre ture med skraldet

Kom hurtigt af med affald og slip for at tømme skraldespanden så tit.

God samvittighed

Kværnet organisk affald kan genanvendes til biogas og gødning.

Hvad er en køkkenkværn?

En køkkenkværn er et elektrisk køkkenredskab, der kværner organisk affald til en juice-lignende konsistens, som skylles ud med spildevandet. 

Kværnen sidder i afløbet under køkkenvasken, så affaldet fra madlavning, rester fra tallerkenen m.v. blot skubbes direkte ned i vaskens afløb og derfra kværnes før det skylles ud i kloakken.

Køkkenkværnen skal aldrig tømmes, så du slipper for turen ud med bioaffaldet og ulækre lugtgener fra skraldespanden og madrester i bunden af vasken. 

Køkkenkværnen i tal

Årligt elforbrug

5-6 kWh/ca. 15 kr. 

Årligt vandforbrug

1.100-2.200 L/ca. 88 kr.

Typisk levetid

8-15 år

Kilde: Danwa & COWI rapport 2011, Køkkenkværne: energi-, miljø- og driftsmæssige konsekvenser ved brug i boliger

Sådan bruger du køkkenkværnen

  • Smid det organiske affald ned i køkkenvasken
  • Tænd for det kolde vand og start kværnen
  • Mens vandet løber og kværnen kører, skubbes affaldet ned i kværnen med en opvaskebørste. I kværnen vil affaldet nu blive finddelt til en tynd væske
  • Du kan nemt høre når madaffaldet er kværnet færdigt
  • Lad kværnen og vandet køre et par sekunder efter at affaldet er kværnet færdigt - så renses kammeret og du slipper for dårlig lugt fra kværnen

Anvend altid koldt vand til køkkenkværnen, da det hjælper med at køle motoren ned, og sikrer at køkkenkværnen fungerer optimalt. Desuden kværnes animalsk fedt lettere, når vandet er koldt.

Fra køkkenkværn til biogas

​Udover at køkkenkværnen letter dagligdagen og holder dit køkken rent og ryddet, er der også potentiale for at dit affald bliver genavendt til værdifulde ressourcer.

Når det organiske affald sendes i kloakken ender det på rensningsanlægget, hvor det afhængigt af kommunens affaldsstrategi enten omdannes til biogas, gødning eller forbrændes med det øvrige slam.

Studier har vist at over 40% af det daglige husholdningsaffald består af organisk affald, så kan man omdanne alt dette skrald til fx biogas, der er et CO2-rigtigt alternativt til fossile brændstoffer, vil det naturligvis være en stor gevinst for miljøet. 

 

Hvad kan jeg kværne?

En køkkenkværn kan kværne stort set alt organisk affald, du bør dog bruge kværnen med sund fornuft. Vi har samlet nogle eksempler på affald du kan kværne - og hvad du ikke kan - så du få en fornemmelse af, hvilken type affald, du kan putte i kværnen.

Et godt tip! Du kan kværne madaffaldet hurtigere, hvis du skærer det i mindre stykker!

DET KAN KVÆRNES
 

Stort set alt madaffald efter et måltid

Frugt og grøntsager

Sten fra frugt og grøntsager

Kylling- og fiskeben

Kaffe- og tefiltre

DET KAN IKKE KVÆRNES
 

Råt kød, fiskeskind, større ben og sener

Muslinger, østers og hårde skaller

Størremængder dej

Grene, kviste og jord

Plast, metal og træ

 

 

 

 

 

 

Må jeg installere en køkkenkværn?

​Der findes i den danske lovgivning intet forbud mod at bruge køkkenkværne i danske husholdninger, men Teknik og Miljø i de enkelte kommuner skal give tilladelse til installation. Grunden til dette, er at det ikke er alle kloaksystemer der kan håndtere at transportere madaffaldet væk.

Derfor skal du sende en ansøgning om godkendelse til installation af en køkkenkværn i dit hjem hos din lokale Teknik og Miljø afdeling før du anskaffer dig en.

Vi har udformet en ansøgningsblanket, som du blot skal udfylde og sende til din kommune.

Hvordan installerer jeg en køkkenkværn? 

Køkkenkværnen kan monteres på næsten alle typer køkkenvaske. Det eneste du skal sikre dig, før du installerer en køkkenkværn er, at du har et afløbshul i vasken med en diameter på 3,5’’ (90 mm). Det er standardmål på de fleste vaske.

Den elektriske tilslutning er enkel. En køkkenkværn skal bare tilsluttes en 230V-stikkontakt med jord. 

Der medfølger en monteringsvejledning, når du modtager din køkkenkværn, som trin for trin guider dig igennem installationen af din nye kværn. Kværnen er ganske enkel at montere, og du kan sagtens gøre det selv. 

Hvis du ikke er koblet på det offentlige kloaknet, men i stedet på en septiktank, kan du sagtens koble din køkkenkværn til septiktanken også. 

Til kværnene fra Insinkerator følger der ikke vandlås med som standard. Da køkkenkværnsvandlåsen er uundværlig, når du skal montere en køkkenkværn, anbefaler vi altid, at du tilkøber en passende vandlås. Der er to slags vandlåse: Til vaske med én kumme og til vaske med to kummer.

Myter om køkkenkværne

 

 

 

 

 

 

Er der knive i en køkkenkværn?

Nej, der er ingen knive i køkkenkværnen og der er ingen skarpe dele. Madaffaldet kværnes ved hjælp af bevægelige klodser, der slår affaldet til små partikler. Kværnen er altså helt sikker at arbejde omkring - også med små børn i køkkenet. 

Man bør dog undgå at stikke fingre eller redskaber ned i kværnen for at skubbe affald længere ned, da man risikerer et slag over fingrene fra klodeserne.

Det er fuldt ud sikkert at skubbe affaldet hen til afløbet med fingrene, men for at få madaffaldet ned i afløbet anbefales det at bruge opvaskebørsten til at skubbe med. 

 

 

 

 

 

 

Giver kværnen rotter i kloakken?

Alle undersøgelser peger på, at ikke kommer flere rotter i kloaksystemet pga. køkkenkværne.

Kværnene kværner nemlig det organiske affald til helt små partikler, der bliver til en grødet masse, som rotterne ikke kan få glæde af - de lever nemlig af fast føde.

Undersøgelser fra USA, hvor over 50% af husholdningerne har en køkkenkværn, viser, at brugen af køkkenkværne mindsker mængden af rotterne i kloakken, da deres fødekilde fjernes.

Bruger en køkkenkværn meget el og vand?

Kværnen behøver vand fra vandhanen for at kunne fungere, men ikke mere end man anvender ved fx at skylle en tallerken af. Det samme gælder el, hvor at det ekstra forbrug vil være minimalt. 

Ifølge en rapport fra Dansk vand- og spildevandsforening anvender en køkkenkværn omkring 5-6 KWh årligt pr. bolig. 

I samme rapport slår man fast, at man med en køkkenkværn monteret i vasken har en stigning i sit vandforbrug på ca. 1.100 - 2.200 liter årligt. Det svarer til et ekstra lille skyl på toilettet om dagen. 

Kan kloaksystemet holde til en kværn?

Ifølge vand- og spildevandsorganisationen, DANVA, er der generelt ikke et kapacitetsproblem i det danske kloaksystem.

I forvejen anvendes kloaknettet til afskaffelse af vores toiletaffald, og der er ikke tale om, at køkkenkværne vil overbelaste kloaknettet, da det kværnede affald har en kosistens som fortyndet juice og ikke den konsistens som vi hver dag skylder ud i toilettet.

Du skal dog altid søge om tilladelse til installation af kværnen hos din kommune, ligesom du skal med et toilet, fordi du skal koble dig på det offentlige kloaknet. 

UDVALGTE PRODUKTER

 

 

 

 

 

 

Besøg vores showroom

I vores showroom i Skovlunde kan du se udvalget af vores køkkenkværne og afprøve en kværn i vores brugskøkkener. Vores kundeservice står klar til at besvare de spørgsmål, du måtte have og rådgive dig i dit valg af køkkenkværn. 

Vores showroom har åbent mandag-fredag kl. 10.00 til 15.00. Hvis du har brug for hjælp eller spørgsmål beder vi dig booke tid før dit besøg, så vores kollegaer er forberedt.